12/13/2012

Gävlebocken 2012

Ahapp inatt brann alltså bocken ned.. Ni som bor runt Gävle vet ju denna kamp för gävlebockens överlevnad som sker varje år. men tyvärr så klarade den sig inte iår.
För mig är inte detta s hemskt men för de som verkligen bryr sig så kan jag förstå att detta är jobbigt. T.ex. gamla som alltid haft bocken där. Tillslut kommer väl kommunen besluta sig om att sluta bygga upp den eftersom den ändå alltid bränns ned.


Kolla in denna länk för mer info! Aftonbladet
FAKTA

Fakta: Bockens öde de senaste tio åren

2012 – 12 december.
2011 – 2 december.
2010 – överlevde julafton.
2009 – 23 december.
2008 – överlevde julafton.
2007 – överlevde julafton.
2006 – överlevde julafton.
2005 – 3 december.
2004 – 21 december.
2003 – 12 december.
(TT)

"Jag har de bara bra här", twittrade Gävlebocken sent i går kväll.
En kort stund senare brann den ner.
Kvar finns bara bockens träskelett.
Än en gång har julbocken i Gävle brunnit ner.
I år förvandlades julprydnaden till aska under natten till lucia. På en webbkamera från platsen kunde man följa hela förloppet som var över på några minuter.

Övertändes snabbt

Julbocken övertändes snabbt och hann totalförstöras innan räddningstjänsten hann fram till platsen, skriver Arbetarbladet.
Nu återstår bara bockens träskelett.
Polisen fick larmet klockan 23.56 och har inlett en förundersökning om grov skadegörelse. Ingen person har varken gripits för dådet eller skadats i branden.
– Det här är skadegörelse. Någon har lagt ner stora pengar och det är ett landmärke för Gävle, säger Johan Nilsson, vakthavande polisbefäl i Gävle.

Gärningsmän jagas

Flera personer har synts nära julbocken strax innan elden flammade upp. Uppgifterna varierar, men det kan vara tre–fyra inblandade i attentatet, enligt Johan Fredriksson, vakthavande polisbefäl i Gävleborg.
Han är själv förvånad över det snabba brandförloppet, och polisen vet inte hur gärningsmännen gått tillväga.
– Brandkåren isade ju ner bocken under kvällen, konstaterar han.
På luciaaftonens morgon hade polisen ingen misstänkt. Samtidigt gick det att i direktsändning på webben se hur röken efter eldsvådan fortfarande pyrde kring det sotsvarta bockskelettet. På bloggen som är kopplad till merjuligavle.se hette det:
"Usch, hade ett sånt där otrevligt besök i natt igen! Men jag mår bra och är OK!"

Inga uttalade hot

Polisen har inte fått in några hot mot bocken under onsdagskvällen.
– Inte mer än att bocken är hotad varje år, säger Johan Nilsson.
Sent i går kväll skrev Gävlebocken, som har eget twitterkonto, ett svar till en nyfiken kille som hade undrat om bocken brunnit ännu. "Tack jag har de bara bra här! Hur är det själv?".
Bara en kort stund senare stod bocken i lågor.
Tidigt på torsdagsmorgonen skrev någon om branddramat från bockens twitterkonto: "Sista timmen är slagen! Jag är ledsen att behöva lämna er nu. Tack mina vänner för i år! Jag önskar er alla en God jul och ett gott nytt år!".        
Tidigare under onsdagskvällen hade räddningstjänsten preparerat julbocken med vatten. Planen var att vattnet skulle frysa till is - och skydda mot de attentat som hotar varje år
.

1 kommentar:

  1. Kommentar från Gävlebocken:

    "Nu får det fanimej vara nog!"

    http://bit.ly/VCRj9D

    SvaraRadera